Wat is assertiviteit?

Marco Karman

Assertiviteit is een interessante en belangrijke eigenschap. Zeker in de huidige samenleving waarin steeds meer mogelijk is en we steeds meer keuzemogelijkheden hebben. Je moet weten wie je bent, wat bij je past, je mening durven geven en grenzen kunnen stellen. Zonder assertiviteit hebben externe invloeden (de tijd, gebeurtenissen, personen in je omgeving) meer invloed op jouw leven dan je eigenlijk zou willen.

Iemand die assertief is zegt op een heldere manier wat hij vindt en denkt en komt voor zichzelf en zijn mening op. Belangrijk hierbij is dat de manier waarop je dit doet goed overkomt bij de ander.

Dus kort gezegd is assertiviteit goed voor jezelf opkomen, terwijl je een ander in zijn waarde laat.

Waarom is het handig assertief te zijn?

Als je niet assertief genoeg bent, gaan je goede ideeën verloren. Dat is enorm zonde en kan je in allerlei situaties onzeker maken, bijvoorbeeld op je werk of in relaties. Als jouw assertiviteit omslaat in een van de andere reactievormen, zoals agressief of passief agressief, breng je jouw boodschap op zo’n manier over dat niemand het hoort of wil horen. (Passief) agressief reageren in gesprekken met collega’s vergroot de kans dat zij niet meer geïnteresseerd zijn in samenwerking, laat staan in jouw goede ideeën! Op sarcastische opmerkingen en sneren zit niemand te wachten in een serieus gesprek.

Is assertiviteit te trainen?

Tot voor kort dacht men dat het brein en daarmee ook je gedrag onveranderlijk waren. Maar dit is niet juist. Hersenen zijn te trainen en daardoor kan je ook je gedrag veranderen. Door het trainen van de hersenen is het mogelijk om in een korte tijd nieuw gedrag aan te leren. Op deze manier is het ook mogelijk om assertiever te worden. Be More You biedt breintrainingen aan die jou helpen om assertiever te worden en meer in het hier en nu in je kracht te staan.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken