Wat is assertiviteit?

Marco Karman

Assertiviteit is een interessante en belangrijke eigenschap. Zeker in de huidige samenleving waarin steeds meer mogelijk is en we steeds meer keuzemogelijkheden hebben. Je moet weten wie je bent, wat bij je past, je mening durven geven en grenzen kunnen stellen. Zonder assertiviteit hebben externe invloeden (de tijd, gebeurtenissen, personen in je omgeving) meer invloed op jouw leven dan je eigenlijk zou willen.

Iemand die assertief is zegt op een heldere manier wat hij vindt en denkt en komt voor zichzelf en zijn mening op. Belangrijk hierbij is dat de manier waarop je dit doet goed overkomt bij de ander.

Dus kort gezegd is assertiviteit goed voor jezelf opkomen, terwijl je een ander in zijn waarde laat.

Waarom is het handig assertief te zijn?

Als je niet assertief genoeg bent, gaan je goede ideeën verloren. Dat is enorm zonde en kan je in allerlei situaties onzeker maken, bijvoorbeeld op je werk of in relaties. Als jouw assertiviteit omslaat in een van de andere reactievormen, zoals agressief of passief agressief, breng je jouw boodschap op zo’n manier over dat niemand het hoort of wil horen. (Passief) agressief reageren in gesprekken met collega’s vergroot de kans dat zij niet meer geïnteresseerd zijn in samenwerking, laat staan in jouw goede ideeën! Op sarcastische opmerkingen en sneren zit niemand te wachten in een serieus gesprek.

Is assertiviteit te trainen?

Tot voor kort dacht men dat het brein en daarmee ook je gedrag onveranderlijk waren. Maar dit is niet juist. Hersenen zijn te trainen en daardoor kan je ook je gedrag veranderen. Door het trainen van de hersenen is het mogelijk om in een korte tijd nieuw gedrag aan te leren. Op deze manier is het ook mogelijk om assertiever te worden. Be More You biedt breintrainingen aan die jou helpen om assertiever te worden en meer in het hier en nu in je kracht te staan.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD