Amygdala

Marco Karman

De amygdala of amandelkern is een amandelvormige kern van neuronen in de hersenen. De amygdala maakt deel uit van het limbisch systeem, het emotionele brein. De amygdala bestaat uit verschillende, afzonderlijk functionerende kerngebieden. Belangrijke kernen zijn het basolaterale complex, de mediale kern en de centrale kern.

Wat is de functie van de amygdala?

De amygdala is betrokken bij het ervaren, verwerken en aansturen van verschillende emoties. Het zorgt voor het verbanden leggen tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en hier emoties aan koppelen. De amygdala regelt waar je je aandacht op richt en speelt een cruciale rol bij het inschatten van gevaar. Tevens speelt de amygadala een belangrijke rol bij het vormen en opslaan van herinneringen aan emotionele gebeurtenissen. Door schade aan de amygdala ontstaan er problemen met geheugen, emotionele gevoeligheid, angst en leren.

Bij welke emoties is de amygdala het meest betrokken?

De emotie die het meest in verband wordt gebracht met de amygdala is angst, maar de amygdala is ook betrokken bij uitingen van andere emoties, zoals bijvoorbeeld woede. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken, kan snel en volledig reflexmatig plaatsvinden. Bij elke vorm van stress is angst betrokken en tegenwoordig ervaren steeds meer mensen problemen door stress.

Alarmsignalen afgeven

Zodra de amygdala angst waarneemt (dit kan zijn een boze leidinggevende of een project wat de deadline niet haalt) zendt de amygdala een groot alarm naar alle hersendelen. Acuut worden in het lichaam vecht of vluchthormonen afgescheiden, wat leidt tot een verhoogde hartslag, bloeddruk en spierspanning. Dit is heel nuttig in een levensbedreigende situatie, maar niet zo handig als dit veroorzaakt wordt door een conflict met een collega en je heftig tegen hem uitvalt. Zodra de amygdala is geactiveerd, is het heel moeilijk om je amygdala te kalmeren, als je niet weet hoe dit moet. Be more you traint jouw brein om je te leren jouw amygdala te kalmeren en uit deze vicieuze cirkel te stappen.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD