Amygdala

Marco Karman

De amygdala of amandelkern is een amandelvormige kern van neuronen in de hersenen. De amygdala maakt deel uit van het limbisch systeem, het emotionele brein. De amygdala bestaat uit verschillende, afzonderlijk functionerende kerngebieden. Belangrijke kernen zijn het basolaterale complex, de mediale kern en de centrale kern.

Wat is de functie van de amygdala?

De amygdala is betrokken bij het ervaren, verwerken en aansturen van verschillende emoties. Het zorgt voor het verbanden leggen tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en hier emoties aan koppelen. De amygdala regelt waar je je aandacht op richt en speelt een cruciale rol bij het inschatten van gevaar. Tevens speelt de amygadala een belangrijke rol bij het vormen en opslaan van herinneringen aan emotionele gebeurtenissen. Door schade aan de amygdala ontstaan er problemen met geheugen, emotionele gevoeligheid, angst en leren.

Bij welke emoties is de amygdala het meest betrokken?

De emotie die het meest in verband wordt gebracht met de amygdala is angst, maar de amygdala is ook betrokken bij uitingen van andere emoties, zoals bijvoorbeeld woede. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken, kan snel en volledig reflexmatig plaatsvinden. Bij elke vorm van stress is angst betrokken en tegenwoordig ervaren steeds meer mensen problemen door stress.

Alarmsignalen afgeven

Zodra de amygdala angst waarneemt (dit kan zijn een boze leidinggevende of een project wat de deadline niet haalt) zendt de amygdala een groot alarm naar alle hersendelen. Acuut worden in het lichaam vecht of vluchthormonen afgescheiden, wat leidt tot een verhoogde hartslag, bloeddruk en spierspanning. Dit is heel nuttig in een levensbedreigende situatie, maar niet zo handig als dit veroorzaakt wordt door een conflict met een collega en je heftig tegen hem uitvalt. Zodra de amygdala is geactiveerd, is het heel moeilijk om je amygdala te kalmeren, als je niet weet hoe dit moet. Be more you traint jouw brein om je te leren jouw amygdala te kalmeren en uit deze vicieuze cirkel te stappen.

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Voornaam
Achternaam
E-mail*

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. Tot 1000x sneller leren zonder zoekwerk van jezelf of je coach.

BrainRouting is 100% objectief en hiermee doorbreek je moeiteloos ongewenste patronen.

Beoordeeld met een 9,3 door 1000+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert BrainRouting op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken