Accelerated Learning: The Golden Rule

Marco Karman

Misschien vertelde je moeder je erover, toen je vroeger een keer kauwgom in het haar van je kleinere zusje smeerde (je hoort haar nog zeggen: “Hoe zou je het vinden als je zusje dat bij jou deed? Nou?”).

Misschien kwam je de wijze les voor het eerst tegen in de Bijbel of een ander heilig boek.

Misschien ken je het fenomeen onder de beschrijving ‘The Golden Rule’.

Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden: het is een kinderlijk makkelijk idee. En toch geloof ik dat we het nog verre van genoeg inzetten. Ik vraag me wel eens af…

Wat zou er gebeuren als...

- De pestkop op het schoolplein zich afvroeg: “Zou ik zelf zo behandeld willen worden?” voor hij zijn klasgenootje naroept dat hij dik en lelijk is?

- De wereldleider in het heetst van de strijd eerst denkt: “Zou ik zelf zo behandeld willen worden?” voor hij het commando geeft om opnieuw bommenwerpers over het gebied van de vijand te laten razen?

- De terrorist eerst stilstaat bij de vraag “Zou ik zelf zo behandeld willen worden?” voor hij overgaat tot het zaaien van angst en haat met een bloedige aanslag in een grote hoofdstad.

Zou de wereld er dan hetzelfde uitzien?

Aanvulling op de regel

Anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden, wat zou de wereld erop vooruit gaan. De relaties die we met elkaar onderhouden, zouden stuk voor stuk verbeteren: de relaties met onze ouders, partners, kinderen, vrienden, familie, collega’s, leidinggevenden, maar ook de relaties tussen landen, geloven en minderheden.

Het zou een mooi begin zijn.

Een mooi begin, omdat de (verstoorde) relaties tussen mensen en groepen ten grondslag liggen aan sommige van de heftigste problemen in de wereld. Een mooi begin, omdat er nog meer is. Vandaar mijn voorstel om The Golden Rule iets uit te breiden, nog iets meer alomvattend te benaderen.

Behandel anderen en je omgeving zoals je zelf behandeld wilt worden. Deze toevoeging, waarin ook liefde voor dieren, planten, jouw leefomgeving, het milieu en de aarde waarop we leven een plek krijgt, zou het volgens mij afmaken. We leven namelijk in een prachtige wereld, die nog zoveel mooier kan zijn.

Geef een beetje (veel) meer

De quote écht doorleven, dat is de uitdaging. Het gaat verder dan aardig zijn voor anderen, of af en toe mensen te helpen met iets speciaals. Het gaat verder dan een lief cadeautje voor vaderdag, of een spontaan bosje bloemen voor een zieke vriendin. Verder dan een vrije middag opofferen om koffie te schenken in het bejaardentehuis.

De echte magie zit hem niet in de speciale uitschieters, maar in de normale momenten daar tussenin. Bedenk je niet alleen hoe je zou willen dat anderen zich naar jou gedragen, maar ook met welke bril ze naar je zouden moeten kijken, hoe ze over je denken, hoe ze over je spreken. Je gedragingen aanpassen en vooroordelen uit de weg ruimen, versus zo nu en dan een sociaal wensellijke actie: wat zou meer impact hebben?

Probeer het eens

Behandel anderen en je omgeving zoals je zelf behandeld wilt worden.

Spreek over anderen zoals je wilt dat anderen over jou spreken.

Denk over anderen zoals je wilt dat anderen over jou denken.

Respecteer anderen zoals je wilt dat anderen jou respecteren.

Sta open voor de normen, waarden en ideeën van anderen, zoals je zou willen dat ze dat voor jou deden.

Het is moeilijk, maar toch ook zo simpel.

Wees een beetje lief voor elkaar, zoals onze moeders ons vroeger al leerden.

Dit blog…

…maakt onderdeel uit van een reeks over accelerated learning. Deze term duikt steeds vaker op in innovatieve bedrijven, scholen of andere omgevingen waar leren centraal staat. Accelerated learning is een verzamelbegrip voor alle methoden die kunnen worden gebruikt om versneld te leren. De onderwerpen uit deze reeks zijn thema’s die volgens ons van belang zijn voor het leven van een gelukkiger leven. De thema’s helpen je om je eigen ontwikkeling in de volgende versnelling te zetten.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken