Accelerated Learning: The Golden Rule

Marco Karman

Misschien vertelde je moeder je erover, toen je vroeger een keer kauwgom in het haar van je kleinere zusje smeerde (je hoort haar nog zeggen: “Hoe zou je het vinden als je zusje dat bij jou deed? Nou?”).

Misschien kwam je de wijze les voor het eerst tegen in de Bijbel of een ander heilig boek.

Misschien ken je het fenomeen onder de beschrijving ‘The Golden Rule’.

Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden: het is een kinderlijk makkelijk idee. En toch geloof ik dat we het nog verre van genoeg inzetten. Ik vraag me wel eens af…

Wat zou er gebeuren als...

- De pestkop op het schoolplein zich afvroeg: “Zou ik zelf zo behandeld willen worden?” voor hij zijn klasgenootje naroept dat hij dik en lelijk is?

- De wereldleider in het heetst van de strijd eerst denkt: “Zou ik zelf zo behandeld willen worden?” voor hij het commando geeft om opnieuw bommenwerpers over het gebied van de vijand te laten razen?

- De terrorist eerst stilstaat bij de vraag “Zou ik zelf zo behandeld willen worden?” voor hij overgaat tot het zaaien van angst en haat met een bloedige aanslag in een grote hoofdstad.

Zou de wereld er dan hetzelfde uitzien?

Aanvulling op de regel

Anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden, wat zou de wereld erop vooruit gaan. De relaties die we met elkaar onderhouden, zouden stuk voor stuk verbeteren: de relaties met onze ouders, partners, kinderen, vrienden, familie, collega’s, leidinggevenden, maar ook de relaties tussen landen, geloven en minderheden.

Het zou een mooi begin zijn.

Een mooi begin, omdat de (verstoorde) relaties tussen mensen en groepen ten grondslag liggen aan sommige van de heftigste problemen in de wereld. Een mooi begin, omdat er nog meer is. Vandaar mijn voorstel om The Golden Rule iets uit te breiden, nog iets meer alomvattend te benaderen.

Behandel anderen en je omgeving zoals je zelf behandeld wilt worden. Deze toevoeging, waarin ook liefde voor dieren, planten, jouw leefomgeving, het milieu en de aarde waarop we leven een plek krijgt, zou het volgens mij afmaken. We leven namelijk in een prachtige wereld, die nog zoveel mooier kan zijn.

Geef een beetje (veel) meer

De quote écht doorleven, dat is de uitdaging. Het gaat verder dan aardig zijn voor anderen, of af en toe mensen te helpen met iets speciaals. Het gaat verder dan een lief cadeautje voor vaderdag, of een spontaan bosje bloemen voor een zieke vriendin. Verder dan een vrije middag opofferen om koffie te schenken in het bejaardentehuis.

De echte magie zit hem niet in de speciale uitschieters, maar in de normale momenten daar tussenin. Bedenk je niet alleen hoe je zou willen dat anderen zich naar jou gedragen, maar ook met welke bril ze naar je zouden moeten kijken, hoe ze over je denken, hoe ze over je spreken. Je gedragingen aanpassen en vooroordelen uit de weg ruimen, versus zo nu en dan een sociaal wensellijke actie: wat zou meer impact hebben?

Probeer het eens

Behandel anderen en je omgeving zoals je zelf behandeld wilt worden.

Spreek over anderen zoals je wilt dat anderen over jou spreken.

Denk over anderen zoals je wilt dat anderen over jou denken.

Respecteer anderen zoals je wilt dat anderen jou respecteren.

Sta open voor de normen, waarden en ideeën van anderen, zoals je zou willen dat ze dat voor jou deden.

Het is moeilijk, maar toch ook zo simpel.

Wees een beetje lief voor elkaar, zoals onze moeders ons vroeger al leerden.

Dit blog…

…maakt onderdeel uit van een reeks over accelerated learning. Deze term duikt steeds vaker op in innovatieve bedrijven, scholen of andere omgevingen waar leren centraal staat. Accelerated learning is een verzamelbegrip voor alle methoden die kunnen worden gebruikt om versneld te leren. De onderwerpen uit deze reeks zijn thema’s die volgens ons van belang zijn voor het leven van een gelukkiger leven. De thema’s helpen je om je eigen ontwikkeling in de volgende versnelling te zetten.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD