Accelerated learning: talent, we hebben het allemaal (ja, jij ook!)

Marco Karman

Volgens mij dromen we er allemaal wel eens over: ergens de beste in zijn. Een talent hebben dat je tot de absolute top brengt in jouw tak van sport. Ik denk dat we daar in ons kleine landje groot in zijn: vele innovaties op technologisch gebied, talent op topniveau in verschillende sporten (zoals het schaatsen), de meest populaire DJ’s als succesvol exportproduct en laatst nog “onze” Max Verstappen in de spotlight als jongste racewinnaar ooit in de Formule 1. Stuk voor stuk voorbeelden van uitzonderlijk talent in de praktijk. Toch denk ik dat talentontwikkeling een groter podium mag krijgen in onze maatschappij.

Talent, daar word je mee geboren

Als we het hebben over talent, denken we vaak aan een aangeboren begaafdheid, het natuurlijke vermogen om iets goed te kunnen. Dat het gaat om aanleg en niet om een garantie voor succes is iets dat we stiekem wel eens vergeten als we naar de succesvolle sporters, muzikanten of andere ‘helden’ kijken. Door het label ‘talent’ te plakken op deze uitschieters, proberen we onszelf misschien wel beetje gerust te stellen. Een verantwoording, een excuus om niet ook de beste te hoeven zijn.

Dat deze extreem getalenteerde mensen dag in dag uit trainen, zichzelf constant uitdagen om beter te worden, is iets dat je makkelijk vergeet als je iemand op het hoogste podium ziet staan met het Wilhelmus uit de speakers (of: wanneer je collega weer een toppresentatie staat te geven aan jouw team).

Talent is geen belofte, talent is een kans

Een factor die ervoor zorgt dat de kans dat je door hard te werken (omdat je wilt, niet omdat je moet!) boven anderen uitstijgt nét iets groter is.

Iemand die een talenknobbel heeft, wordt niet geboren als baby die vloeiend meerdere talen spreekt en begrijpt. Wel zal deze persoon, wanneer hij of zij begint met het leren van de eerste woordjes buiten de grens, de Duitse naamvallen net wat makkelijker opratelen dan iemand met minder talent. Pas wanneer er echt wordt gewerkt aan het ontwikkelen van de woordenschat en het spreken van de taal goed wordt geoefend, wordt duidelijk wat talent kan betekenen. Incroyable, non?

We noemen talent (het hebben van een gave) in het Engels ook wel een gift. Een cadeautje dat we allemaal hebben gekregen toen we de wereld in kwamen. Meerdere, zelfs. En… Cadeautjes zijn er om uit te pakken, toch?

Helaas is dat precies wat sommigen van ons niet doen. Niet gek (het kan best moeilijk zijn om te ontdekken waar je talenten liggen), maar wel ontzettend jammer. Het uitgaan van je eigen kracht is misschien wel de sleutel tot een gelukkiger leven. Wat we goed kunnen, doen we immers vaak graag.

Van latent naar talent

Leun niet achterover tot de wereld je talenten ontdekt, maar laat ze zelf aan de wereld zien. Moeilijk, omdat je nog geen idee hebt waar jouw talenten liggen? Probeer dan meer inzicht te krijgen in wat jouw drijfveren zijn, wat je motiveert. Want geloof me, ze zitten ergens verstopt, bij iedereen!

Vraag je eens af: waar krijg je energie van, wat vind je leuk om te doen? Een goede manier is om aan je omgeving te vragen welke talenten en positieve eigenschappen ze bij je terug zien. Vraag verschillende personen (je partner, een collega, familielid, vriend(in), sportmaatje) om feedback om op zoek te gaan naar een blinde vlek: de kans is aanwezig dat anderen prachtige talenten bij je zien die je zelf niet opmerkt!

Talent in kaart

Weet je inmiddels (beter) over welke talenten jij beschikt? Mooi. Dat was het gemakkelijke deel.

Nu is het tijd om te oefenen. Hard te oefenen. Practice makes perfect: cliché maar waar (lees hier meer over de natuurlijke manier van leren). Onze succesvolle Nederlandse DJ’s hebben vaak al jaren muziek geproduceerd op stoffige zolderkamers en wist je dat Max Verstappen op dag dat er niet gereden wordt zo’n 4 tot 5 uur traint? Hard work makes talent shine.

Talent selectie versus talent identificatie

Selectietrainingen, we kennen ze uit de sport, waarbij je mag laten zien hoe ‘goed’ je bent om vervolgens wel of niet voor een team te worden geselecteerd op basis van je geleverde prestaties. Deze vorm van omgaan met talent zien we meer dan eens ook terug in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld wanneer een projectgroep wordt aangesteld om een belangrijke klus op te pakken.

Wat we helaas minder vaak terug zien, is wat ik ‘talent identificatie’ zou willen noemen. Wat zou het op zoek gaan naar verborgen talenten bij werknemers bedrijven een hoop op kunnen leveren! Zoals ik al aangaf: iedereen heeft talent, maar niet iedereen weet dit. Leidinggevenden hebben dus een potentiële goudmijn in handen van professionals met verborgen talenten die een team vooruit kunnen helpen: de kunst is om deze goudklompjes uit de rivier te zeven.

Dit blog...

...maakt onderdeel uit van een reeks over accelerated learning. Deze term duikt steeds vaker op in innovatieve bedrijven, scholen of andere omgevingen waar leren centraal staat. Accelerated learning is een verzamelbegrip voor alle methoden die kunnen worden gebruikt om versneld te leren. De onderwerpen uit deze reeks zijn thema’s die volgens ons van belang zijn voor het leven van een gelukkiger leven. De thema’s helpen je om je eigen ontwikkeling in de volgende versnelling te zetten. Het thema van volgende week: aligned zijn met je omgeving.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD