Accelerated learning: talent, we hebben het allemaal (ja, jij ook!)

Marco Karman

Volgens mij dromen we er allemaal wel eens over: ergens de beste in zijn. Een talent hebben dat je tot de absolute top brengt in jouw tak van sport. Ik denk dat we daar in ons kleine landje groot in zijn: vele innovaties op technologisch gebied, talent op topniveau in verschillende sporten (zoals het schaatsen), de meest populaire DJ’s als succesvol exportproduct en laatst nog “onze” Max Verstappen in de spotlight als jongste racewinnaar ooit in de Formule 1. Stuk voor stuk voorbeelden van uitzonderlijk talent in de praktijk. Toch denk ik dat talentontwikkeling een groter podium mag krijgen in onze maatschappij.

Talent, daar word je mee geboren

Als we het hebben over talent, denken we vaak aan een aangeboren begaafdheid, het natuurlijke vermogen om iets goed te kunnen. Dat het gaat om aanleg en niet om een garantie voor succes is iets dat we stiekem wel eens vergeten als we naar de succesvolle sporters, muzikanten of andere ‘helden’ kijken. Door het label ‘talent’ te plakken op deze uitschieters, proberen we onszelf misschien wel beetje gerust te stellen. Een verantwoording, een excuus om niet ook de beste te hoeven zijn.

Dat deze extreem getalenteerde mensen dag in dag uit trainen, zichzelf constant uitdagen om beter te worden, is iets dat je makkelijk vergeet als je iemand op het hoogste podium ziet staan met het Wilhelmus uit de speakers (of: wanneer je collega weer een toppresentatie staat te geven aan jouw team).

Talent is geen belofte, talent is een kans

Een factor die ervoor zorgt dat de kans dat je door hard te werken (omdat je wilt, niet omdat je moet!) boven anderen uitstijgt nét iets groter is.

Iemand die een talenknobbel heeft, wordt niet geboren als baby die vloeiend meerdere talen spreekt en begrijpt. Wel zal deze persoon, wanneer hij of zij begint met het leren van de eerste woordjes buiten de grens, de Duitse naamvallen net wat makkelijker opratelen dan iemand met minder talent. Pas wanneer er echt wordt gewerkt aan het ontwikkelen van de woordenschat en het spreken van de taal goed wordt geoefend, wordt duidelijk wat talent kan betekenen. Incroyable, non?

We noemen talent (het hebben van een gave) in het Engels ook wel een gift. Een cadeautje dat we allemaal hebben gekregen toen we de wereld in kwamen. Meerdere, zelfs. En… Cadeautjes zijn er om uit te pakken, toch?

Helaas is dat precies wat sommigen van ons niet doen. Niet gek (het kan best moeilijk zijn om te ontdekken waar je talenten liggen), maar wel ontzettend jammer. Het uitgaan van je eigen kracht is misschien wel de sleutel tot een gelukkiger leven. Wat we goed kunnen, doen we immers vaak graag.

Van latent naar talent

Leun niet achterover tot de wereld je talenten ontdekt, maar laat ze zelf aan de wereld zien. Moeilijk, omdat je nog geen idee hebt waar jouw talenten liggen? Probeer dan meer inzicht te krijgen in wat jouw drijfveren zijn, wat je motiveert. Want geloof me, ze zitten ergens verstopt, bij iedereen!

Vraag je eens af: waar krijg je energie van, wat vind je leuk om te doen? Een goede manier is om aan je omgeving te vragen welke talenten en positieve eigenschappen ze bij je terug zien. Vraag verschillende personen (je partner, een collega, familielid, vriend(in), sportmaatje) om feedback om op zoek te gaan naar een blinde vlek: de kans is aanwezig dat anderen prachtige talenten bij je zien die je zelf niet opmerkt!

Talent in kaart

Weet je inmiddels (beter) over welke talenten jij beschikt? Mooi. Dat was het gemakkelijke deel.

Nu is het tijd om te oefenen. Hard te oefenen. Practice makes perfect: cliché maar waar (lees hier meer over de natuurlijke manier van leren). Onze succesvolle Nederlandse DJ’s hebben vaak al jaren muziek geproduceerd op stoffige zolderkamers en wist je dat Max Verstappen op dag dat er niet gereden wordt zo’n 4 tot 5 uur traint? Hard work makes talent shine.

Talent selectie versus talent identificatie

Selectietrainingen, we kennen ze uit de sport, waarbij je mag laten zien hoe ‘goed’ je bent om vervolgens wel of niet voor een team te worden geselecteerd op basis van je geleverde prestaties. Deze vorm van omgaan met talent zien we meer dan eens ook terug in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld wanneer een projectgroep wordt aangesteld om een belangrijke klus op te pakken.

Wat we helaas minder vaak terug zien, is wat ik ‘talent identificatie’ zou willen noemen. Wat zou het op zoek gaan naar verborgen talenten bij werknemers bedrijven een hoop op kunnen leveren! Zoals ik al aangaf: iedereen heeft talent, maar niet iedereen weet dit. Leidinggevenden hebben dus een potentiële goudmijn in handen van professionals met verborgen talenten die een team vooruit kunnen helpen: de kunst is om deze goudklompjes uit de rivier te zeven.

Dit blog...

...maakt onderdeel uit van een reeks over accelerated learning. Deze term duikt steeds vaker op in innovatieve bedrijven, scholen of andere omgevingen waar leren centraal staat. Accelerated learning is een verzamelbegrip voor alle methoden die kunnen worden gebruikt om versneld te leren. De onderwerpen uit deze reeks zijn thema’s die volgens ons van belang zijn voor het leven van een gelukkiger leven. De thema’s helpen je om je eigen ontwikkeling in de volgende versnelling te zetten. Het thema van volgende week: aligned zijn met je omgeving.

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Voornaam
Achternaam
E-mail*

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. Tot 1000x sneller leren zonder zoekwerk van jezelf of je coach.

BrainRouting is 100% objectief en hiermee doorbreek je moeiteloos ongewenste patronen.

Beoordeeld met een 9,3 door 1000+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert BrainRouting op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken