Accelerated learning: acteer in het hier en nu

Marco Karman

Beste lezer,

Misschien ken ik je al jaren, misschien hebben we elkaar nog nooit ontmoet. Misschien ben je een trouwe lezer, of misschien is dit het eerste blog dat je leest van mijn hand. Misschien lees je dit stuk tekst op je werk, zittend achter je bureau en pc, of misschien lig je lekker thuis op de bank met je tablet in de hand. Misschien lees je de woorden vanaf een plek hier dichtbij, of misschien scroll je de tekst door aan de andere kant van de wereld.

Wat weet ik weinig van jou, de “onbekende lezer”. En toch weet ik één ding wél. Over jou. Ik weet het ook nog eens heel erg zeker.

Hier en nu

Wie of waar je ook bent: op dit moment lees je deze blogpost. Of je nu een smartphone, tablet of ander apparaat voor je hebt, je ogen glijden langs de letters die ik eerder in deze volgorde typte. Jij, ik, deze tekst: er is even niks anders. Dit is wat er zich op dit moment afspeelt, dit is wat er is. De rest van de wereld doet er even niet toe.

De rest van de wereld doet er even niet toe, dat is nogal een gedachte. Probeer hem even op je te laten inwerken. Misschien helpt de volgende quote je te realiseren dat ‘hier en nu’ het enige is dat ertoe doet:

Yesterday is history

Tomorrow is a mystery

Today is a gift, that’s why they call it the present

De quote komt oorspronkelijk van Amerikaanse cartoonist Bil Keane, maar liefhebbers van animatiefilms (oké, of lezers met kinderen) mogen gerust toegeven dat ze hem kennen van Dreamworks Kung Fu Panda waarin Master Oogway de uitspraak nog eens versterkt door panda Po op het hart te drukken: “You are too concerned with what was and what will be”.

Wat we van een animatiefilm kunnen leren

Een kinderfilm over een pluizige panda die precies duidelijk maakt waar het allemaal om draait. Natuurlijk zouden we graag willen beïnvloeden hoe onze projectvergadering van volgende week gaat. Natuurlijk zouden we graag terug gaan in de tijd om die stomme (onnodige!) ruzie van 10 jaar geleden te voorkomen. Misschien hebben we zelfs nu al spijt van de keuzes die we een uur geleden hebben gemaakt (hoewel die rol koekjes toen een goed idee leek).

Anno 2016 is dit het geval: je kunt niet terug in de tijd, geen 10 jaar en geen 10 minuten. What’s done, is done.

Doen wat je kunt is genoeg

Waar dit in eerste instantie misschien ietwat definitief en ‘eng’ klinkt, geloof ik dat wij als mens dit principe in ons voordeel kunnen laten werken. Noem het leven in het hier en nu, noem het acteren binnen de cirkel van invloed. Doen wat je wél kunt doen, dat is waar het op neerkomt. En misschien nog wel belangrijker: écht voelen dat als je doet wat je kunt, dit ook genoeg is. Bereid je vergadering tot in de puntjes voor, bel die vriend(in) die je al zo lang niet hebt gesproken op. Of doe het niet.

Juist: of doe het niet. Maak een bewuste keuze en accepteer de bijbehorende gevolgen. Leven in het hier en nu gaat om wat je nu kunt en wilt doen, niet om wat je moet doen.

Later bestaat niet

De meeste mensen zijn nooit écht bewust bezig met wat er zich in het moment afspeelt, omdat ze onbewust geloven dat ieder moment dat nog gaat volgen mooier, beter of belangrijker moet worden. We bouwen aan onze carrières met een lange termijn-doel voor ogen en sparen ons geld voor ‘later’. Wanneer je altijd focust op het volgende moment, gaan de mooie momenten die zich nu voor je ogen afspelen gedachteloos aan je voorbij.

Probeer je eens te bedenken: er bestaat geen later, er is alleen ‘nu’.

De afgelopen minuten gingen om dit blog. Wat ga jij NU doen om een stapje dichterbij jouw volgende doel te komen?

Jij, ik, deze tekst: er was even niks anders.

Marco Karman

Dit blog...

...maakt onderdeel uit van een reeks over accelerated learning. Deze term duikt steeds vaker op in innovatieve bedrijven, scholen of andere omgevingen waar leren centraal staat. Accelerated learning is een verzamelbegrip voor alle methoden die kunnen worden gebruikt om versneld te leren. De onderwerpen uit deze reeks zijn thema’s die volgens ons van belang zijn voor het leven van een gelukkiger leven. De thema’s helpen je om je eigen ontwikkeling in de volgende versnelling te zetten. Het thema van volgende week: talentontwikkeling.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD