Accelerated Learning: je aandacht richten op je cirkel van invloed

Marco Karman

Inmiddels heb je al vaker kunnen lezen over de cirkel van invloed en hoe het model werkt. Zo las je hoe je ermee kunt bouwen aan je zelfvertrouwen en hoe je het principe kunt inzetten om te ontstressen.

Het belangrijkste principe zal voor de meesten duidelijk zijn (althans in theorie): verminder energieverspilling door je aandacht te richten op jouw cirkel van invloed. Door je invloed te vergroten, verklein je automatisch de ruimte waarin je je wel betrokken voelt, maar waarin je niks kunt doen. Twee vliegen...

Een voorbeeld: wanneer je nadenkt over de problematiek in de wereld, kun je al gauw overwhelmed voelen. Oorlog, honger, klimaatverandering: stuk voor stuk zaken waarover mensen zich druk maken. Je hebt al gauw het idee niets te kunnen veranderen: een druppel op de hete plaat te zijn.

Alles kan, als je optimaal gebruik maakt van jouw cirkel van invloed en deze steeds iets verder uitbouwt.

Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je nu?

Misschien speelt het volgende bij jou:

Probleem 1: Je ziet alleen het einddoel

Inderdaad, wanneer je besluit je oude kleding te doneren, de voedselbank te steunen of zonnepanelen te installeren, los je deze wereldproblemen niet op. Maar, no offense, de kans is groot dat het oplossen van deze problemen ook helemaal niet binnen jouw cirkel van invloed ligt. Wanneer je start met kleinere dingen die je wél kunt doen, maak je jouw cirkel van invloed steeds groter.

Beetje bij beetje.

Met steeds een stapje vooruit, kun je verder komen dan je ooit had kunnen voorzien. Nu een paar schoenen in de kledingbak bij de lokale supermarkt, straks een benefietavond, later een reis naar een oorlogsgebied om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Probleem 2: Je wilt het niet echt

Een misverstand (misschien wel een eye opener voor sommigen) is dat alles dat binnen je cirkel van invloed ligt, ook MOET.

Alles kan, maar niet alles moet.

Bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt in je leven, wat je graag wilt bereiken. Niet wat je ouders graag zien, niet wat je moet gaan doen omdat je de studie ervoor gevolgd hebt, niet wat je baas voor ogen heeft. Wat jij zelf wilt. Echt wilt.

Waar wordt jij het gelukkigst van? Wat zie je jezelf over een paar jaar doen als niets onmogelijk is? Bepaal waar je naartoe wilt en kies de te volgen route. Je einddoel lijkt misschien nog ver (probleem 1), maar bedenk steeds: wat is de volgende stap? Waar kun je een start maken met het vergroten van jouw cirkel van invloed om te komen tot wat je wilt bereiken?

Misschien nog wel belangrijker: wat verdient nu even géén focus? Vaak wordt verkondigd dat we ons vooral moeten focussen op waar we invloed op hebben. Dit is een goed eerste actiepunt, maar om écht je energie te kunnen richten op de juiste dingen kun je je ook eens afvragen:

Waar kán ik wel iets mee, maar waar wil ik eigenlijk niks mee? Het laten vallen van deze “verplichtingen” binnen jouw cirkel van invloed kan je een hoop rust opleveren.

Dit blog…

…maakt onderdeel uit van een reeks over accelerated learning. Deze term duikt steeds vaker op in innovatieve bedrijven, scholen of andere omgevingen waar leren centraal staat. Accelerated learning is een verzamelbegrip voor alle methoden die kunnen worden gebruikt om versneld te leren. De onderwerpen uit deze reeks zijn thema’s die volgens ons van belang zijn voor het leven van een gelukkiger leven. De thema’s helpen je om je eigen ontwikkeling in de volgende versnelling te zetten. Het thema van volgende week: anderen en je omgeving behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD