Accelerated Learning: je aandacht richten op je cirkel van invloed

Marco Karman

Inmiddels heb je al vaker kunnen lezen over de cirkel van invloed en hoe het model werkt. Zo las je hoe je ermee kunt bouwen aan je zelfvertrouwen en hoe je het principe kunt inzetten om te ontstressen.

Het belangrijkste principe zal voor de meesten duidelijk zijn (althans in theorie): verminder energieverspilling door je aandacht te richten op jouw cirkel van invloed. Door je invloed te vergroten, verklein je automatisch de ruimte waarin je je wel betrokken voelt, maar waarin je niks kunt doen. Twee vliegen...

Een voorbeeld: wanneer je nadenkt over de problematiek in de wereld, kun je al gauw overwhelmed voelen. Oorlog, honger, klimaatverandering: stuk voor stuk zaken waarover mensen zich druk maken. Je hebt al gauw het idee niets te kunnen veranderen: een druppel op de hete plaat te zijn.

Alles kan, als je optimaal gebruik maakt van jouw cirkel van invloed en deze steeds iets verder uitbouwt.

Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je nu?

Misschien speelt het volgende bij jou:

Probleem 1: Je ziet alleen het einddoel

Inderdaad, wanneer je besluit je oude kleding te doneren, de voedselbank te steunen of zonnepanelen te installeren, los je deze wereldproblemen niet op. Maar, no offense, de kans is groot dat het oplossen van deze problemen ook helemaal niet binnen jouw cirkel van invloed ligt. Wanneer je start met kleinere dingen die je wél kunt doen, maak je jouw cirkel van invloed steeds groter.

Beetje bij beetje.

Met steeds een stapje vooruit, kun je verder komen dan je ooit had kunnen voorzien. Nu een paar schoenen in de kledingbak bij de lokale supermarkt, straks een benefietavond, later een reis naar een oorlogsgebied om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Probleem 2: Je wilt het niet echt

Een misverstand (misschien wel een eye opener voor sommigen) is dat alles dat binnen je cirkel van invloed ligt, ook MOET.

Alles kan, maar niet alles moet.

Bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt in je leven, wat je graag wilt bereiken. Niet wat je ouders graag zien, niet wat je moet gaan doen omdat je de studie ervoor gevolgd hebt, niet wat je baas voor ogen heeft. Wat jij zelf wilt. Echt wilt.

Waar wordt jij het gelukkigst van? Wat zie je jezelf over een paar jaar doen als niets onmogelijk is? Bepaal waar je naartoe wilt en kies de te volgen route. Je einddoel lijkt misschien nog ver (probleem 1), maar bedenk steeds: wat is de volgende stap? Waar kun je een start maken met het vergroten van jouw cirkel van invloed om te komen tot wat je wilt bereiken?

Misschien nog wel belangrijker: wat verdient nu even géén focus? Vaak wordt verkondigd dat we ons vooral moeten focussen op waar we invloed op hebben. Dit is een goed eerste actiepunt, maar om écht je energie te kunnen richten op de juiste dingen kun je je ook eens afvragen:

Waar kán ik wel iets mee, maar waar wil ik eigenlijk niks mee? Het laten vallen van deze “verplichtingen” binnen jouw cirkel van invloed kan je een hoop rust opleveren.

Dit blog…

…maakt onderdeel uit van een reeks over accelerated learning. Deze term duikt steeds vaker op in innovatieve bedrijven, scholen of andere omgevingen waar leren centraal staat. Accelerated learning is een verzamelbegrip voor alle methoden die kunnen worden gebruikt om versneld te leren. De onderwerpen uit deze reeks zijn thema’s die volgens ons van belang zijn voor het leven van een gelukkiger leven. De thema’s helpen je om je eigen ontwikkeling in de volgende versnelling te zetten. Het thema van volgende week: anderen en je omgeving behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken