3 redenen waarom je geen zelfvertrouwen kunt krijgen

Marco Karman

Twee doorslaggevende factoren voor succes

Om succesvol te zijn is het natuurlijk belangrijk om kennis van zaken te hebben. Door je expertise willen anderen graag met je samenwerken. Maar kennis van zaken alleen is niet genoeg. Je moet dit ook naar buiten kunnen brengen, je moet aan de buitenwereld laten weten dat jij deze kennis bezit en dat je open staat voor samenwerking.

Dat vraagt zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen

Ongeacht welke expertise of talenten je hebt, als je niet het zelfvertrouwen hebt dit ook aan de buitenwereld te laten zien, blijft alles op de plank liggen. Zelfvertrouwen is niet iets wat je bij je geboorte wel of niet meekrijgt. Zelfvertrouwen opbouwen kun je leren. Je kunt zelfvertrouwen ontwikkelen. Wat je niet kunt, is zelfvertrouwen (cadeau) krijgen.

Krijgen vs. ontwikkelen

Soms klinkt het zo ideaal. Als je zelfvertrouwen nodig hebt dan bel je even iemand op of je huurt iemand in: instant-zelfvertrouwen. Alsof er een winkel is waar je het zelfvertrouwen in nette porties van 100 gram kunt kopen. Het lijkt misschien ideaal, maar dat is het niet. Het is bovendien niet nodig. Want zelfvertrouwen ontwikkelen is niet moeilijk. Zelfvertrouwen ontwikkelen is zelfs vele malen duurzamer en krachtiger dan het te krijgen. Ik geef je hier drie redenen voor:

1) Zelfvertrouwen krijgen is een vluchtige vorm van zelfvertrouwen

De coach die roepend aan de zijlijn bij een wedstrijd staat. Een bemoedigend woord van een leraar. Een vriendelijke knipoog of knikje van een collega. Natuurlijk kunnen anderen je zelfvertrouwen geven. Maar deze vorm van zelfvertrouwen is vluchtig. Zelfvertrouwen moet namelijk gebouwd worden op eigen ervaring. Een ander kan wel zeggen dat hij veel vertrouwen in je heeft, maar als jij dat zelf niet gelooft … houdt het op. Een ander kan je aanmoedigen om iets te gaan doen wat je zelf nog niet durft, maar het zelfvertrouwen ontstaat doordat je het gedaan hebt en beseft dat je nog steeds leeft. Zelfvertrouwen ontstaat door de ervaring: “Hé, kijk nou, ik kan dit best …” en dat vele malen herhalen.

2) Zelfvertrouwen krijgen maakt je afhankelijk

Als jouw zelfvertrouwen afhankelijk is van de goedkeuring of waardering van anderen, dan sta je niet meer zelf aan het roer. Je bent een speelbal geworden. Wat anderen willen, wat anderen goed vinden, dat ga jij doen. Want als je het niet doet, of als je het anders doet, vinden anderen dat gek of raar en ben jij je zelfvertrouwen kwijt. Door je zelfvertrouwen zelf te ontwikkelen ben je onafhankelijk. Je kunt dat doen wat jij denkt dat goed is. Je kunt dat doen wat bij jou past. Je kunt je eigen unieke pad volgen. Ook als er nog maar weinig anderen die richting op gaan.

3) Zelfvertrouwen moet groeien

Wist je dat mensen die miljoenen in de loterij winnen, vaak na 1 of 2 jaar weer op hun oude inkomensniveau zitten? Het blijkt dat mensen moeten leren om met geld om te gaan. Als je plotseling veel meer geld krijgt dan je gewend bent, heb je simpelweg nog niet de vaardigheden ontwikkeld om met veel geld om te gaan. Het gevolg is dat deze mensen het geld vaak snel weer kwijtraken. Zo is het ook een beetje met zelfvertrouwen. Natuurlijk kun je mensen oppeppen en opzwepen tot grote hoogtes van zelfvertrouwen. Maar dit kan ook tot gevolg hebben dat mensen overmoedig raken. Dat ze stappen nemen waar ze eigenlijk nog niet aan toe zijn of dingen gaan doen waar ze de vaardigheden nog niet voor ontwikkeld hebben.

In de natuur zie je hetzelfde. Alles wat groeit en tot bloei komt, gaat langzaam. Stapje voor stapje. Elke dag een beetje meer. Met geduld en vol vertrouwen dat het allemaal goed komt. Alles wat in de natuur snel en plotseling is, is meestal destructief. Denk aan aardbevingen, orkanen, vulkaanuitbarstingen, hagelstormen etc. Blijvend en duurzaam zelfvertrouwen vraagt dus een constante ontwikkeling, kleine stapjes, elke dag een beetje meer.

Waardering en erkenning van anderen is toch ook fijn?

Natuurlijk, applaus van anderen is heel fijn en ook goed voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen. De waardering en erkenning van anderen kan je zelfvertrouwen een grote boost geven, maar dan moet dit zelfvertrouwen er wel eerst zijn! Omdat jij het zelf hebt ontwikkeld.

Zelfvertrouwen ontwikkelen is niet moeilijk

Meer zelfvertrouwen ontwikkelen is niet moeilijk. Je moet het alleen wel consequent blijven doen, stapje voor stapje, elke dag een beetje meer. Begin bijvoorbeeld met het onderzoeken van je talenten en waardevolle eigenschappen. Waar ben je goed in, wat kun je goed? Of geef jezelf elke dag een compliment voor iets wat je die dag goed gedaan hebt. Zo leg je de eerste stenen voor een mooi fundament en kun je stap voor stap je zelfvertrouwen opbouwen. 

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD